19/11 2019

Doposażanie stołówki szkolnej w Zespole Placówek Oświatowych im. Jana Pawła II w Bukowie

b_150_100_16777215_00_images_stories_2019_ART_61_n_posilek_plus_Bukowa_(5)_(576x1024).jpgZakończono doposażanie obecnie funkcjonującej stołówki szkolnej w Zespole Placówek Oświatowych im. Jana Pawła II w Bukowie, która otrzymała finansowe wsparcie w ramach  wieloletniego rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu”. Warto dodać, że wniosek Bukowy jako jedyny w powiecie i jako jeden z 30 wniosków z województwa świętokrzyskiego otrzymał pozytywną ocenę.

Istniejąca stołówka została oddana do użytku w 1999r. Była wyposażona w 20-letnie meble, zmywarkę, 6 zlewów z ciepłą wodą, taborety gazowe, patelnię elektryczną i 2 lodówki. W kuchni tej przygotowywane są posiłki dla uczniów szkoły podstawowej, gimnazjum, oddziału przedszkolnego przy szkole podstawowej i przedszkola, które znajduje się w osobnym budynku po drugiej stronie ulicy. Uczniowie szkoły podstawowej korzystają z obiadów dwudaniowych (zupa i drugie danie) bądź tylko z jednego dania do wyboru. Dzieci z oddziału przedszkolnego i przedszkola mają przygotowywane śniadania, obiady dwudaniowe i podwieczorek. Wszystkie posiłki przygotowywane dla przedszkola są transportowane w termosach do drugiego budynku.

W ramach programu „Posiłek w szkole i w domu” doposażono  i  poprawiono  standard  funkcjonującej stołówki. W kuchni wymieniono stoły drewniane na stoły ze stali nierdzewnej (obróbka mięsa, warzyw), regały z półkami w magazynku produktów suchych, zmywarkę podblatową do naczyń, stoły przyścienne w zmywalni i w punkcie wydawania posiłków. Zakupiono regał do przechowywania drobnego sprzętu kuchennego i naczyń stołowych, szafę chłodniczo i mroźniczą do przechowywania produktów, garnki i drobny sprzęt kuchenny. Wymieniono patelnię elektryczną, basen i baterię do mycia dużych garnków, maszynkę do mięsa, krajalnicę do wędlin i kotleciarkę. Jeśli chodzi o jadalnię to wymieniono 15 stolików i 60 krzeseł do spożywania posiłków, zastawę stołową: talerze głębokie 96 szt., talerze deserowe 96 szt., talerz płaski 96 szt., łyżki stołowe 96 szt., widelce stołowe 96 szt., noże stołowe 96 szt., łyżeczki  96szt., wazy i chochle. Wszystkie zakupione artykuły posiadają niezbędne certyfikaty i atesty.

Całkowity koszt realizacji zadania wyniósł 72 485,00 zł. Ministerstwo pokryło 80% czyli 57 988,00 zł. Pozostała część to wkład własny czyli 14 497,00 zł.

 GALERIA  GALERIA  GALERIA  GALERIA
 GALERIA  GALERIA  GALERIA  GALERIA
 GALERIA  GALERIA  GALERIA  GALERIA