ZdjęcieW sobotę 4  maja br. gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Krasocinie „Krasockie Babki” wzięły udział w „8. Świętokrzyskim Festiwalu Smaków” w Parku Etnograficznym  w Tokarni.

Gospodynie są bardzo aktywne i dbają o dziedzictwo kulinarne, biorąc udział w różnych konkursach kulinarnych. Konkursy są wyjątkową okazją dla kół gospodyń wiejskich, aby zaprezentować swoje umiejętności i promować regionalne potrawy. Jednym z elementów tegorocznego, festiwalowego programu był wyczekiwany przez wszystkich konkurs kulinarny dla KGW o przewrotnej nazwie „Zróbmy sobie jaja”,  na który Panie przygotowały „zupę z jajem” tj. tradycyjną zupę szczawiową. Komisji kulinarnej przewodniczył Mirosław Ciołak, uznany szef kuchni, promotor kuchni świętokrzyskiej. Pomimo dania z siebie wszystkiego tym razem jednak nie dopisało im szczęście. „Krasockim Babkom” życzymy realizacji kolejnych „smacznych” pomysłów, które przyczynią się do zachowania polskich tradycji dla przyszłych pokoleń.