Piknik Historyczny w Krasocinie
W dniu 27 kwietnia 2025 roku miało miejsce niezwykłe widowisko z zakresu edukacji historycznej pn: „Piknik historyczny z pasji do naszej małej Ojczyzny… Jak to z dawien dawna bywało na ziemiach krasockich…” W/w wydarzenie, odbyło się w ramach gminnych obchodów 700-lecia Krasocina (pierwszy dokument historyczny dotyczący Krasocina ukazał się 24 kwietnia 1325 r. w Gnieźnie), które miało na celu ukazanie mieszkańcom historii ich małej ojczyzny oraz wzbudzenie szacunku dla dziedzictwa kulturowego swojego miejsca zamieszkania, kultywowanie dawnych tradycji oraz zdobywanie wiedzy historycznej nt. dawnego życia opartego na dziejach zapisanych w pierwszym dokumencie historycznym dotyczącym Krasocina.
Sprzątanie świata - Dzień Ziemi
Światowy Dzień Ziemi, tradycyjnie obchodzony 22 kwietnia, to największe ekologiczne święto. 23 kwietnia uczniowie klas 0 – III ze Szkoły Podstawowej w Bukowie pod opieką wychowawczyń i przy ich pomocy aktywnie przyłączyli się do akcji sprzątania świata.
CZY ZNAJDZIEMY LEKARSTWO?...
Dnia 24.04.2025r. podczas odbywającego się spotkania z rodzicami, uczniowie klasy VI ze Szkoły Podstawowej w Bukowie wraz z opiekunami projektu: „Włączamy Przyszłość, Otwartość, Bezpieczeństwo, Ekologia” zaprezentowali przedstawienie profilaktyczne, mówiące o zastanawiającej dolegliwości. Podczas tego wystąpienia główny bohater, doktor Ezechiel, wraz ze swoją asystentką poszukiwali lekarstwa na dotyczącą już chyba wszystkich, chorobę cywilizacyjną, jaką jest „komórkomania”.
Informacja
Urząd Gminy Krasocin w dniu 2 maja 2025 r. (Piątek) będzie nieczynny. Za utrudnienia przepraszamy!
Start Bitwy Regionów 2025
„Bitwa Regionów” to konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. W wydarzeniu mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, których misją jest pielęgnowanie tradycji kulinarnych, wspieranie rozwoju lokalnych wspólnot oraz upowszechnianie kultury ludowej. Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców.